Oliebollen

Categorie├źn Blog

Elk jaar op de laatste dag, oudjaarsdag, bak ik oliebollen. Heel veel oliebollen.

De voorpret begint al in het begin van de maand december. Ik probeer elk jaar zo’n 8 verschillende soorten oliebollen op tafel te zetten. Lezers die alleen maar de naturel-oliebol of oliebol met krenten kennen zullen misschien wat vreemd opkijken van de rest van deze blog.

Een aantal soorten verschijnen elk jaar weer op tafel. Dat zijn voor mij de standaardsoorten. Oliebollen die iedereen wel lekker vind. Dat zijn de naturel oliebollen, oliebollen met krenten, oliebollen met droge worst, oliebollen met spek en ui en daarnaast appelbeignets.

Daarnaast zijn er elk jaar een aantal andere soorten. Sommige bak ik meerdere jaren achtereen omdat ze lekker zijn. Anderen zijn minder populair, dus die komen eenmalig op tafel. Zo hebben de afgelopen jaren de volgende soorten op tafel gestaan:

  • Oliebol zuurkool met rookworst
  • Oliebol oude kaas en chilipeper
  • Oliebol ananas tutti frutti
  • Oliebol chocolade Liqor 43
  • Oliebol frikandel speciaal
  • Oliebol rollade met satesaus
  • Oliebol babi pangang

Ik haal elk jaar zo’n 10 kilo meel, genoeg voor 350 a 400 oliebollen. Geen kant en klare oliebollenmix. Ik heb mijn eigen recept voor oliebollenbeslag.

Ik vind oudjaarsdag een van de leukste dagen van het jaar, mede door het oliebollenbakken en dan vooral de gezelligheid die dat met zich meebrengt. We hebben een grote woonkeuken met een grote tafel waar 10 mensen rondom kunnen zitten. Toch is elk jaar de keuken te klein. Elk jaar lopen er meer mensen naar binnen. Vrienden, vrienden van vrienden, buren, kennissen en toevallige voorbijgangers. Zo hadden we een aantal jaren geleden opeens een 4-tal politieagenten aan tafel zitten. Niet omdat we in overtreding waren, maar gewoon om wat oliebollen te eten. Afgelopen jaar zaten er ineens mensen uit Finland bij ons in de woonkeuken.

Ik kijk alweer uit naar de laatste dag van dit jaar. Ik heb al weer wat mogelijke nieuwe oliebolsmaken in mijn hoofd. En ik hoop dat het weer even gezellig wordt als andere jaren. 

Deel dit blogartikel op Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *